De informatie site over groene duurzame isolatie.

Steenwol is duurzaam:

Steenwol wordt geproduceerd uit niet-schaars natuurlijk gesteente. De basisgrondstoffen diabaas en basalt zijn ruim voorhanden en niet schaars. Elk jaar wordt wereldwijd door natuurlijke vulkanische activiteit tienduizenden malen meer gesteente toegevoegd dan Rockwool gebruikt. Dit is onderzocht en gepubliceerd in: Dahl, Tais W., Clausen, Anders U. and Hansen, Peter B.(2009)'The human impact on natural rock reserves using basalt, anorthosite, and carbonates as raw materials in insulation products',International Geology Review, 99999:1.
Verder wordt gebruik gemaakt van gerecyclede steenwol en andere reststoffen als grondstof.  

De recyclingservice van steenwol biedt de mogelijkheid de kringloop van  steenwol te sluiten. Oude steenwol wordt verwerkt tot nieuwe steenwolproducten. bron: Rockwool.nl

Berekening isolatie waarde

Isolatie waarde is dikte gedeeld door Lambda waarde

Deze lambda waarde ligt tussen de 0,035 en 0,033 W/mK voor spouwmuurisolatie.

 

Met een dikte van 200mm kun je een gedeclareerde warmteweerstand RD waarde van 6,06 (m2K/W) halen volgens NEN-EN 13162 4.2.1

 

Luchtdicht bouwen

Naast het bouwen met een goede hoogwaardige isolatie, moeten we ook luchtdicht bouwen.

Porobrick is geschikt, maar men op opletten met het boren van gaten in de steen. Als er gaten geboord worden in de steen, moet er aanvullenden maatregelen genomen worden om te zorgen dat de lucht niet via de kanalen verdwijnt.

Houtskeletbouw heeft helaas ook hetzelfde probleem. Als er stopcontacten of andere gaten gemaakt worden is het voorbij met de luchtdichtheid, of  er moeten aanvullende maatregelen genomen worden.

Met homogene bouwproducten is de kans op lekken kleiner.

Porobrick